Δήμος Θάσου


Σύγκληση Έκτακτου (ΣΤΟ) του Δήμου Θάσου για την πρόληψη εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών

Σήμερα, 21 Ιουλίου 2023, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη, πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΤΟ) του Δήμου Θάσου με βασικό θέμα τον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων και τη λήψη προληπτικών μέτρων ανεξάρτητου βαθμού επικινδυνότητας του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για τη Θάσο, λαμβάνοντας υπόψη και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη Χώρα με την εκδήλωση Δασικών Πυρκαγιών.

Στην συνεδρίαση του ΣΤΟ συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου κ. Δημήτριος Πιπίνης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας & Θάσου κ. Σταύρος Κιβράκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης κ. Σταύρος Τσολάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θάσου κ. Κωνσταντίνος Μανίτσας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου κ. Δημήτριος Μανίτσας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου κ. Στυλιανός Ψαρογιάννης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θάσου κ. Κωνσταντίνος Κοντογεωργίου, η Προϊστάμενη του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Θάσου κα. Ευανθία Αλατά, ο Δασάρχης Θάσου κ. Γεώργιος Ράνης, ο Διοικητής του Λόχου Εθνοφυλακής Θάσου κ. Χρήστος Χαντζάρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης κ. Λάμπρος Λαμπρινίδης, οι εκπρόσωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας &Θάσου κα. Δέσποινα Καρτάλη και κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, οι Δημοτικοί Δασοφύλακες, εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας της Θάσου και στελέχη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η αναλυτική ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων για την κατάσταση της Θάσου και τον συντονισμό ενεργειών πρόληψης, λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλεπόμενες καιρικές συνθήκες αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη Χώρα με την εκδήλωση Δασικών Πυρκαγιών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, στην οποία διαπιστώθηκε η ετοιμότητα και η αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων της Θάσου, οι συμμετέχοντες κάλεσαν τους πολίτες της Θάσου να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αποφυγή εκδήλωσης Δασικών Πυρκαγιών, ακόμη και όταν ο Δείκτης του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς δεν το απαιτεί.

Χαρακτηριστικά επεσήμαναν ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς για οποιονδήποτε λόγο καθώς και οι θερμές εργασίες στην ύπαιθρο.

Σχετικά, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής:

«Διανύουμε την καρδιά της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου με ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλών θερμοκρασιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όλοι οι φορείς από κοινού και σε συνεργασία με τους πολίτες οφείλουμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την επαγρύπνησή μας προκειμένου να προστατεύσουμε το σπάνιο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας αλλά και τις περιουσίες μας.

Ο Δήμος της Θάσου τίθεται σε συνεχή αυξημένη επαγρύπνηση και προς την κατεύθυνση αυτή διά του προσωπικού του θα πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες.

Καλώ όλους τους κατοίκους της Θάσου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να επαγρυπνούν και να αναφέρουν άμεσα ενδείξεις φωτιάς – καπνού, στις αρμόδιες αρχές.

Η προστασία του τόπου μας από τις πυρκαγιές είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας».