Δήμος Θάσου


Απολογισμός έργων του Ν.Π.Δ.Δ. Δημαρωγός του Δήμου Θάσου ένα χρόνο μετά

Απολογισμός έργων  ένα  χρόνο μετά…

 

Το ΝΠΔΔ  Δημαρωγός του Δήμου Θάσου  αγωνίζεται καθημερινά να βελτιώσει τις παρεχόμενες  προς τους συμπολίτες μας υπηρεσίες. Κι αυτό μέσα σε αντίξοες –οικονομικά- συνθήκες, αλλά και συνθήκες απαξίωσης και σκληρής κριτικής από τμήμα πολιτών για όποιο έργο προσπαθεί να δημιουργήσει ο Δήμος Θάσου.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες και ιδιαίτερα ευρύ το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Παιδικοί Σταθμοί : Η  λειτουργία τους οφείλεται κυρίως στο ΕΣΠΑ (χρηματοδοτούμενο από Ε.Ε. πρόγραμμα).  Η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ 2015-2016 έγινε με πολύ αγώνα και μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά η αύξηση του δυναμικού των παιδιών που εντάχθηκαν, η έγκριση της ανανέωσης της θητείας των δύο μαγείρων και η έγκριση για την πρόσληψη τεσσάρων υπαλλήλων (1 Νηπιαγωγού, 1 Βρεφονηπιοκόμου και 2 βοηθών) για τους οποίους έχουμε, από μέσα Σεπτεμβρίου, στείλει τη σχετική προκήρυξη στον ΑΣΕΠ και περιμένουμε την έγκρισή  της για να τη δημοσιεύσουμε.  Αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε δύο τμήματα στους παιδικούς μας σταθμούς και να εξυπηρετούμε όλους τους γονείς.  Μελανό σημείο η έλλειψη ενός τουλάχιστον βρεφονηπιακού τμήματος στη Θάσο,  το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη οργάνωση, χώρο, χρήματα και εξειδικευμένο προσωπικό. Το γεγονός αυτό μας θλίβει και μας προβληματίζει,  αναζητούμε όμως τον τρόπο για να το πετύχουμε.

Ταυτόχρονα, προχωράμε έργα ανακαίνισης όλων των Παιδικών Σταθμών  με στόχο να λάβουμε άδεια λειτουργίας για όλους τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Θάσου:  καινούριες  παιδικές τουαλέτες και κουζίνα επαγγελματική στον Παιδικό Σταθμό του Λιμένα,  εσωτερικό βάψιμο όλων των κτιρίων και  τοποθέτηση  νέων οικολογικών πατωμάτων (στους Παιδικούς Σταθμούς Λιμένα και Λιμεναρίων ) με την απαιτούμενη πιστοποίηση.  Προγραμματίζεται αγορά ηλεκτρολογικών συσκευών, εκπαιδευτικού υλικού και επίπλων. Βασικός στόχος για το Δήμο Θάσου παραμένει η κατασκευή  Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Λιμένα και η ανακαίνιση του Παιδικού Σταθμού Λιμεναρίων  μέσω μελετών που θα υποβληθούν σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Τέλος, η συνεργασία με τους προμηθευτές των παιδικών σταθμών υπήρξε άψογη. Ικανοποίηση μας έδωσε η προθυμία τους να συνεργαστούμε ξανά, αλλά και η προσφορά από νέους προμηθευτές που ζήτησαν να συνεργαστούν. Οι συμβάσεις όλων για τη σχολική χρονιά 2015-2016  έχουν ήδη έχουν υπογραφεί και αναρτηθεί στη «διαύγεια». Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία του ΝΠΔΔ Δημαρωγός κι αυτό αποτελεί ιδιαίτερη επιτυχία, σε σχέση με το περσινό αρνητικό και απαξιωτικό κλίμα που συναντήσαμε, γιατί θα μας δώσει δυνατότητα να ανταποκριθούμε στην υποχρέωση μας να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στα παιδιά.

Θερμό ευχαριστώ οφείλουμε σε όλους τους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών μας για τη συνεπή εργασία τους και την εξαιρετική συνεργασία τους με το νομικό πρόσωπο, αλλά και στους γονείς των παιδιών για την υποστήριξη τους.

ΚΑΠΗ:  Η τρίτη ηλικία είναι περίοδος εξίσου δημιουργική, παραγωγική και δυναμική στη ζωή των ανθρώπων. Τα ΚΑΠΗ δεν είναι «χώροι στάθμευσης» και «αποθήκες γερόντων». Στόχος μας είναι τα ΚΑΠΗ να λειτουργούν περισσότερο ενεργητικά δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας  να μην επιτρέψουν στον εαυτό τους να αποσυρθούν από τη ζωή, αλλά να γίνουν από μόνοι τους πιο δραστήριοι, πιο δυνατοί.

Τα ΚΑΠΗ είναι αντίδοτα στη μοναξιά των ηλικιωμένων (γυναικών και ανδρών),  είναι χώροι όπου ηλικιωμένα άτομα μπορούν να αναζητήσουν ανθρώπινη ζεστασιά, κοινωνική υποστήριξη – ιδιαίτερα σε ανθρώπους που δεν έχουν οικονομικά μέσα ή οικογένεια να τους φροντίσει- αλλά και  ενημέρωση, ψυχαγωγία,  επαφή με συνομήλικους, αλλά και με νέους (λχ τα εγγόνια τους). Οι ηλικιωμένοι  πρέπει να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες ζωής και η ομαλή  συνύπαρξη με νεότερους  τους βοηθά και τους εμψυχώνει.  Σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν ότι  η αλληλεπίδραση ηλικιωμένων και νέων δημιουργεί  ένα υποστηρικτικό περιβάλλον με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Οι ηλικιωμένοι θα αφηγηθούν ιστορίες, θα θυμηθούν, θα μεταδώσουν τη συσσωρευμένη  εμπειρία ζωής στους νεότερους. Και οι νέοι θα διδαχθούν από το παρελθόν και θα δείξουν στους παππούδες τους το μέλλον. Αν καταφέρουμε να «κτίσουμε» το σπίτι των γενιών σε κάθε ΚΑΠΗ θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων της Θάσου, γι’ αυτό η ευαισθητοποίηση και η συνεργασία του ευρύτερου κοινού σχετικά με τα προβλήματα των ηλικιωμένων είναι αναγκαία προϋπόθεση .

Με αυτό το σκεπτικό και επειδή η νομοθεσία το επιτάσσει για τη νόμιμη λειτουργία των ΚΑΠΗ προχωρήσαμε σε ανοιχτές/δημόσιες δημοπρασίες (δημοσιεύτηκαν στον τύπο οι σχετικές ανακοινώσεις) τόσο του χώρου στέγασης των ΚΑΠΗ (Λιμένα και Πρίνου), γιατί τα συμβόλαια είχαν λήξει από την άνοιξη του 2014  όσο και των κυλικείων τους (Λιμένα, Πρίνου, Καλλιράχης).

Οι δημοπρασίες που αφορούσαν τους χώρους στέγασης (αρχική και επαναληπτική) αναδείχτηκαν άγονες, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μας ενοικιάσει το χώρο του. Μετά την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης προχωρήσαμε σε απευθείας ανάθεση για την μίσθωση χώρου και  για μεν το ΚΑΠΗ  του Πρίνου βρέθηκε, μετά από αναζήτηση, το κατάλληλο κατάστημα.

Για δε το ΚΑΠΗ του Λιμένα,  στην  εναγώνια και πολύμηνη προσπάθεια μας να βρούμε τον κατάλληλο χώρο για τη στέγαση του ΚΑΠΗ δεχθήκαμε  το καλοκαίρι του 2015 την πρόταση, ευγενική προσφορά της οικογένειας Παπακυριακού Σταμάτη προς τους ηλικιωμένους,  να μας διαθέσει για τρία χρόνια δωρεάν το ισόγειο κατάστημα του ξενοδοχείου «Αλκυών». Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να τους ευχαριστήσω δημόσια, ευχόμενη η προσφορά τους να βρει κι άλλους μιμητές.

Οι δημοπρασίες που αφορούσαν την εκμίσθωση των κυλικείων (πρώτη και επαναληπτική) αναδείχτηκαν άγονες  για τα ΚΑΠΗ Πρίνου και Καλλιράχης. Και ενώ έχουμε την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για απευθείας ανάθεση, μετά από τόσους μήνες δε βρίσκουμε κανέναν να ενδιαφέρεται να τα αναλάβει. Αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω δημόσια πρόσκληση για την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία λειτουργίας των κυλικείων για τα προαναφερόμενα ΚΑΠΗ.

Για το ΚΑΠΗ του Λιμένα, μετά από δημοπρασία, αναδείχθηκε πλειοδότρια η κ. Στεργιάδου  Ευθυμία, κάτοικος Θάσου και αφού εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, στα τέλη Αυγούστου προχωρήσαμε στην υπογραφή σχετικής σύμβασης. Η πλειοδότρια μας δήλωσε ότι επιθυμεί (με χορηγούς τους κκ Κρίκη  Στυλιανό και Γκλαβάκη  Χαράλαμπο) να συμβάλλει στην ανακαίνιση του χώρου και την κατασκευή  επίπλων (βιβλιοθήκης, τραπεζιών κλπ) ώστε το ΚΑΠΗ να υπηρετεί τους στόχους που προαναφέραμε.

Βοήθεια στο Σπίτι : Η δομή με το πολυτιμότερο κοινωνικό έργο και με τα μεγαλύτερα προβλήματα λειτουργίας  το Σεπτέμβριο του 2014, σχεδόν στο όριο του αποκλεισμού μας από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ  (ελλιπής χρηματοδότηση, μισθοδοσία προσωπικού με καθυστέρηση,  αυτοκίνητο μετακίνησης, δικαστικές διαμάχες προσωπικού ή προσωπικού με το νομικό πρόσωπο…), λειτουργεί σήμερα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Σταθερή χρηματοδότηση από ΕΕΤΑ, μηνιαία μισθοδοσία του προσωπικού (ίσως και να είναι η μόνη δομή στην Ελλάδα που το πέτυχε) ήδη από το Μάρτιο του 2015 μετά από σκληρή δουλειά του Νομικού Προσώπου να εξασφαλίσει οικονομική αυτονομία στο πρόγραμμα. Η δωρεά από την οικογένεια Γεωργαλή ενός αυτοκινήτου και η ευγενική προσφορά της Θασιακής Ένωσης  Καβάλας μέσω του κ Τσιλογιώργη Νικόλαου να μεριμνήσει για τον πλήρη μηχανολογικό έλεγχο και την αλλαγή των ελαστικών  έλυσε το πρόβλημα της μετακίνησης του προσωπικού για την παροχή υπηρεσιών  σε όλους τους ωφελούμενους του προγράμματος, αλλά και όσους εξυπηρετούμε  και προστατεύουμε εθελοντικά σε όλο το νησί. Η βενζίνη του αυτοκινήτου είναι χορηγία της εταιρείας REALA ΑΕ του κ. Lukan Lukanov, ενώ ο μηχανολογικός έλεγχος και η πληρωμή εργατικών ή υλικών συντήρησης γίνεται με χορηγία της εταιρείας ΜΑΡΜΑΡΑ  ΘΑΣΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ ΑΕ.

Φιλαρμονική: Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι αποτελείται από εθελοντές νέους διαφορετικών ηλικιών, και από την αρχή σταθήκαμε δίπλα τους ενισχύοντας το έργο τους.  Οραματιζόμαστε μια Φιλαρμονική ανοιχτή στον κόσμο και τον πολιτισμό.  Δείγμα είχαμε το καλοκαίρι στην τελετή έναρξης  των καλοκαιρινών εκδηλώσεων με μια Φιλαρμονική – ορχήστρα νέων ήχων και μουσικών. Εξασφαλίσαμε  χρήματα και αγοράστηκαν νέα μουσικά όργανα και όλα τα αναλώσιμα υλικά.  Για το 2016 προγραμματίζουμε  την αγορά επιπλέον μουσικών οργάνων, την αγορά νέων στολών (οι παλιές έχουν φθαρεί σε βαθμό απαράδεκτο) ώστε η Φιλαρμονική να γίνει ελκυστική για τους νέους μας, αισθητικά όμορφη η εικόνα της και ευχάριστος ο ήχος της και να τιμά το Δήμο μας.

Κοινωνικές δράσεις του ΝΠ Δημαρωγός

Πολλές οι μικρές ή μεγάλες δράσεις του Νομικού προσώπου, πολλές και οι δυσκολίες των καιρών. Θα σταθούμε στις δύο πιο σημαντικές:

ΤΕΒΑ – Κοινωνικό Παντοπωλείο : Με πρωτοβουλία του το ΝΠ Δημαρωγός έγινε  εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Καβάλας – Θάσου στο νέο επισιτιστικό πρόγραμμα ΤΕΒΑ. Ήδη με τα πρώτα αποτελέσματα έχουμε 108 οικογένειες που θα δικαιούνται να λαμβάνουν τρόφιμα νωπά και μακράς διαρκείας, είδη προσωπικής υγιεινής, αλλά και συνοδευτικές παροχές (ψυχαγωγία, εκδρομές, κοινωνικά φροντιστήρια κλπ). Το ΝΠ πρέπει να δημιουργήσει ένα κοινωνικό παντοπωλείο στην πρωτεύουσα του Δήμου. Στο ΝΠ έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Θάσου χώρος 2 μικρών καταστημάτων στις Εργατικές Κατοικίες Λιμένα και με τη χορηγία του κ. Μπίλια Ζαφείρη προσπαθούμε να τα ηλεκτροδοτήσουμε. Χρειαζόμαστε όμως ψυγεία επαγγελματικά και ράφια Σουπερ Μάρκετ. Για την αγορά τους χρειαζόμαστε χορηγούς. Για τη λειτουργία του χρειαζόμαστε εθελοντές. Ο Δημαρωγός στηρίζει τον συνάνθρωπο και στηρίζεται στους ευαισθητοποιημένους στην πράξη συμπολίτες μας.           

Μείωση ή Απαλλαγή δημοτικών τελών:  Το ΝΠΔΔ Δημαρωγός με την από 17-02-2015 εισήγησή της Προέδρου του προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θάσου ζήτησε τη μείωση ή απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ευπαθών ομάδων του νησιού.  Η εισήγηση έγινε δεκτή, εγκρίθηκε  από το Δημοτικό Συμβούλιο και  την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Δικαιούχοι της μείωσης ή απαλλαγής  των δημοτικών τελών  είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, συνταξιούχοι.

Το ΝΠ Δημαρωγός ευχαριστεί από καρδιάς όλους τους χορηγούς του, τους εθελοντές που μας στήριξαν και μας στηρίζουν, όλους που με τις παρατηρήσεις τους μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι, τους εργαζόμενους του Δήμου Θάσου που στηρίζουν το έργο μας.

Αναζητούμε τις χορηγίες και την εθελοντική προσφορά για εργασία από όλους τους κοινωνικά ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας για να ανακαινίσουμε τα υπόλοιπα ΚΑΠΗ, να λειτουργήσουμε το  ΚΑΠΗ Λιμεναρίων , να  συνεχίσουμε την ανακαίνιση των Παιδικών Σταθμών μας,  να δημιουργήσουμε το κοινωνικό παντοπωλείο, να στηρίξουμε οικογένειες, φοιτητές, ασθενείς. Να χαρούμε το εμείς ξεπερνώντας το εγώ.

Η Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δημαρωγός

Νικήτα Αγγελική

Add a comment

You must be logged in to comment.