Δήμος Θάσου


Δράσεις στειρώσεων και εμβολιασμού αδέσποτων ζώων στο Δήμο Θάσου

Ολοκληρώθηκε στις 30.09.2019 στο Δήμο Θάσου, το 4ημερο πρόγραμμα στειρώσεων και εμβολιασμού αδέσποτων ζώων, γατών και σκύλων, με τη χορηγία της οργάνωσης Vets in Action σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή.

Το πρόγραμμα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς στο διάστημα από 27 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στειρώθηκαν, αποπαρασιτώθηκαν και εμβολιάστηκαν κατά της λύσσας 231 αδέσποτα ζώα! Όλες οι προαναφερόμενες ενέργειες πραγματοποιήθηκαν στα κτηνιατρεία της κας Σταματέκου Λοβουλίνας στην Ποταμιά Θάσου καθώς και του κ. Ιωάννη Αλαχούζου στα Λιμενάρια Θάσου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για αυτή τους την ευγενική προσφορά.

Στα πλαίσια του προγράμματος διοργανώθηκαν δύο συναντήσεις στο χώρο του Δημαρχείου, η πρώτη το Σάββατο 28 και δεύτερη την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων πάνω σε θέματα αδέσποτων ζώων. Στις συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν, συμμετείχαν: ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Θάσου κ. Ψαρογιάννης Στέλιος, ο Δημοτικός Δασοφύλακας κ. Μαυρομμάτης Νικόλαος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Πυρήνας Ευστράτιος, ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Σταμούλης Αχιλλέας, εκπρόσωποι των δύο φιλοζωικών σωματείων του νησιού ACT ANIMAL CARE THASSOS και  FOS ANIMAL SHELTER, εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού συλλόγου Καβάλας, ιδιώτες κτηνιατρικού του νησιού καθώς και το μέλος ΔΣ της ΠΦΠΟ και μέλος της οργάνωσης VETS in ACTION κα Ζωή Κοντού. Και οι δύο συναντήσεις κύλησαν σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα ενώ λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις με στόχο τη διασφάλιση της νομιμότητας αλλά και την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, την προστασία όλων των ζώων της περιοχής αλλά και τη δραστική μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων σε όλο το νησί. Συγκεκριμένα σε ένα κλίμα άριστης συναίνεσης και συνεργασίας αποφασίστηκαν:

  1. Η δημιουργία τράπεζας δεδομένων δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων από το Δήμο Θάσου. (ήδη έχει εκδοθεί σχετικό δελτίο τύπου για το οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε στον παρακάτω ψηφιακό σύνδεσμο: https://www.eleftherialogou.gr/sti-dimioyrgia-vasis-dedomenon- espozomenon-kai-adespoton-skylon-prochora-o-dimos-thasoy/ )
  2. Καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών για τα θέματα υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων τους.
  3. Δημιουργία κλιμακίων ελέγχου από την αστυνομία και το δήμο Θάσου σε ιδιοκτήτες ζώων.
  4. Στείρωση και καταγραφή όλων των τυχόν αδέσποτων σκύλων του δήμου τα οποία φιλοξενούνται και στα δύο φιλοζωικά σωματεία του νησιού.
  5. Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Δήμου και με τα δύο φιλοζωικά σωματεία του νησιού, όπως προβλέπεται από το νόμο 4039/12
  6. Βελτίωση των εγκαταστάσεων των καταφυγίων ζώων.
  7. Χορηγία από την οργάνωση VETS in ACTION 2 συσκευών ανίχνευσης microchip στις δυο αστυνομικές υπηρεσίες του νησιού.

Συνάντηση επίσης, πραγματοποιήθηκε από το μέλος του ΔΣ της ΠΦΠΟ Ζωής Κοντού με τον Λιμενάρχη Θάσου κ. Μουρατίδη Ανέστη, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου παρουσία και του διοικητή του αστυνομικού τμήματος Θάσου, κ. Ψαρογιάννη Στέλιου, για την επίλυση θεμάτων ελέγχου των εισερχομένων ζώων στο νησί.

Τέλος, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας των ζώων πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις του αδειοδοτημένου από το Υπουργείο Παιδείας προγράμματος “Άνθρωποι και ζώα – συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη ” υπό την αιγίδα του Δήμου Θάσου. Οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιμένα καθώς και στο Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς από την εκπαιδευτικό και μέλος του ΔΣ. της ΠΦΠΟ κα Ζωή Κοντού.

Add a comment

You must be logged in to comment.