Δήμος Θάσου


“Συνάντηση εργασίας του Δικτύου Υγιών Πόλεων”

Εύσημα για Καλή Πρακτική του Δήμου Θάσου Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 17η Συνάντηση εργασίας του Δικτύου Υγιών Πόλεων με θέμα «Καλές Πρακτικές των Δήμων μελών στην πολιτική για την υγιή και ενεργό γήρανση».

Ο Δήμος Θάσου εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο του ΝΠΔΔ «Δημαρωγός» κ. Γεωργαλή – Νικήτα Αγγελική, η οποία παρουσίασε την καλή πρακτική που ακολουθείται για την Τρίτη Ηλικία μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Το προσωπικό εκτός των βασικών υποχρεώσεων, που απορρέουν από το πρόγραμμα, επισκέπτεται και φροντίζει ηλικιωμένους – ωφελούμενους του προγράμματος, αλλά και πολλούς άλλους, εθελοντικά, σε όλο το νησί. Ιδιαίτερα τους μοναχικούς και απομονωμένους, τους παρέχει συντροφιά, κουβέντα, φροντίδα και χαμόγελο… ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι, κάποιοι τους νοιάζονται…

Ο Ψυχολόγος, κ. Φωτιάδης Σπύρος, επισκέπτεται σε τακτική ημέρα και ώρα τα ΚΑΠΗ, συζητά με τους ηλικιωμένους, ανιχνεύει προβλήματα, ανακαλύπτει μοναχικά άτομα, ΑμεΑ, ακούει αγωνίες και πίκρες, αγγίζει ψυχές. Προσπαθεί να εντάξει στην ομάδα ανθρώπους μοναχικούς. Συνοδεύει σε περίπατο ηλικιωμένους, ανθρώπους που έχουν χρόνια να βγουν από το σπίτι τους, θέτει στη διάθεση τους τα αμαξίδια που διαθέτει μετά από δωρεά το νομικό πρόσωπο, τους δίνει χαρά και ανάσα ζωής. Την επίσκεψή του την περιμένουν με λαχτάρα..

Η πρακτική στηρίζεται σε μια διαφορετική αντίληψη : ότι ο Δήμος στέκεται δίπλα στο δημότη, οι υπάλληλοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας πηγαίνουν στο δημότη και όχι ο δημότης σε αυτούς. Στέκονται δίπλα του, αφουγκράζονται την αγωνία του, ανακαλύπτουν το πρόβλημα, επιδιώκουν τη λύση…πάντα με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ατόμου.

Η Πρακτική αυτή θεωρήθηκε καινοτόμα, συζητήθηκε, επαινέθηκε για το πρωτοπόρο σκεπτικό της που θέλει το Δήμο κοντά στο Δημότη και προτάθηκε να παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση του Δικτύου Υγιών Πόλεων.

Ο Δήμος Θάσου θεωρείται από τους ελάχιστους δήμους που εφαρμόζουν πολιτικές για την υγεία και κοινωνική φροντίδα των δημοτών του. Και η δημόσια αναγνώριση στη συνάντηση αυτή μας κάνει όλους πολύ περήφανους και αποφασισμένους να τολμήσουμε το καλύτερο για όλους τους δημότες μας.

Από το Γραφείο του ΝΠΔΔ Δημαρωγός

 του Δήμου Θάσου

Add a comment

You must be logged in to comment.