Δήμος Θάσου


“Σύσκεψη για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Θάσο”

syskepsi-antiplymmirika-erga-thasos-02-1132x670

 

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θ. Μαρκόπουλου, με θέμα το συντονισμό και την άμεση δρομολόγηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην ΠΕ Θάσου, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Δρ. Ν. Φραγκισκάση, του δημάρχου Θάσου Κ. Χατζηεμμανουήλ, των αντιδημάρχων κ.κ. Ν. Ψαλίδα και Χ. Πεταμίδη, του εντεταλμένου συμβούλου σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Παπαδόπουλου, του διευθυντή συντονισμού της ΑΔΜ-Θ Α. Αϊναλή, του διευθυντή Δασών Ι. Καπετανγιάννη, του δασάρχη του Δασαρχείο Θάσου Χ. Μαρουκλιάνη, των διευθυντών της ΠΕ Καβάλας κ.κ. Θ. Καραβά (ΔΤΕ), Λ. Καστανά (ΔΑΟΚ) και των κ.κ. προϊσταμένων Στ. Κιβράκη (Τμ. Πολ. Προστασίας) και Αικ. Κωνσταντινίδου (Τμ. Περιβάλλοντος) και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι βουλευτές του Νομού Καβάλας κ. κ. Δ. Εμμανουηλίδης, Κ. Μορφίδης και Γ. Παπαφιλίππου (ο βουλευτής Καβάλας Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε ότι βρίσκεται εκτός Καβάλας).

Στη σύσκεψη εξετάστηκε η δρομολόγηση των έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της ΠΕ Θάσου μετά τις πυρκαγιές του Σεπτεμβρίου. Μετά από προσπάθειες που καταβλήθηκαν, εγκρίθηκαν από το ΠΔΕ 2.950.000 ευρώ για δασοτεχνικά – αντιπλημμυρικά έργα, 1.420.000 ευρώ για αποκατάσταση υποδομών και 1.200.000 ευρώ για δασοτεχνικά – αντιδιαβρωτικά έργα από το «Πράσινο Ταμείο» με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2017 και το 2018.

Τα δασοτεχνικά έργα θα υλοποιηθούν από το Δασαρχείο Θάσου, ενώ τα έργα που αφορούν υποδομές από την ΠΕ Καβάλας (ΔΤΕ). Στην προετοιμασία των μελετών των έργων αυτών θα συμβάλλει καθοριστικά και ο Δήμος Θάσου. Από την σύσκεψη προέκυψε ότι τα έργα που αφορούν υποδομές θα ολοκληρωθούν μελετητικά ως τα τέλη του Ιανουαρίου, ταυτοχρόνως θα ζητηθεί η προσωρινή εξαίρεση από τη σύνταξη ΜΠΕ και θα δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίησή τους.

Στα έργα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του φράγματος των Μαριών, η κατασκευή γεφυρών και τεχνικών έργων για την παροχεύτεση των όμβριων υδάτων και προστασίας από τις πλημμύρες καθώς και συγκοινωνιακά έργα (Καζαβίτια, Αλυκές, Αγ. Παντελεήμονας κλπ).

Εκτός αυτών, από πόρους της ΠΑΜ-Θ δρομολογείται η υλοποίηση επιπλέον σχετικών αντιπλημμυρικών έργων, όπως η κατασκευή οχετού (γέφυρας) στο ρέμα του Πρίνου, οχετού στο Κλίσμα Καλλιράχης κ.α.

Από την ΑΔΜΘ εκτιμάται ότι η έναρξη της διαδικασίας επιλογής αναδόχων θα γίνει το πρώτο 10μερο του Φεβρουαρίου και η έναρξη των εργασιών κατά το δεύτερο 15μερο του Φεβρουαρίου. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αντιδιαβρωτικά έργα σε περιοχές του Θεολόγου, του Πρίνου και των Λιμεναρίων, ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα θα λάβουν χώρα σε περιοχές του Πρίνου και του Θεολόγου. Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, η συντήρηση δασικών δρόμων, η δημιουργία υδατοδεξαμενών, μικρού μεγέθους φραγμάτων βάρους και τοπικές αναδασώσεις.

Τα δασικά έργα θα υλοποιηθούν ως «κατεπείγουσες διαδικασίες» με απόφαση του ΓΓ  ΑΔΜ – Θ Δρ. Ν. Φραγκισκάκη.

 

Πηγή: KAVALAPOST

Add a comment

You must be logged in to comment.